Inleiding

In 2004 werd door middel van een verkiezing vastgesteld welke tien Nederlanders volgens het Nederlandse publiek de grootste Nederlanders aller tijden waren. Van deze tien grootste Nederlanders aller tijden leefden er maar liefst drie in het tijdvak 6. Het tijdvak van regenten en vorsten is in Nederland vooral bekend als de Gouden Eeuw.
In dit thema daarom veel aandacht voor de Republiek der Nederlanden.

Leerdoelen

Aan het eind van het thema kun je:

  • de relatie illustreren tussen overzeese expansie, het ontstaan van handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie.
  • in eigen woorden uitleggen waarin de Nederlandse staatsinrichting zich onderscheidde van andere landen.
  • voorbeelden geven van burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland en de overeenkomsten of verschillen aangeven.
  • aan de hand van voorbeelden kenmerken beschrijven van het streven van vorsten naar absolute macht.
  • aan de hand van voorbeelden het nieuwe (revolutionaire) wetenschappelijke denken beschrijven.

Introductieopdracht

Wat weet je al van de Republiek der Nederlanden in de 17e eeuw? Je bent als ambassadeur van een buitenlandse monarchie op bezoek in het Amsterdam van de 17de eeuw. Schrijf een brief aan je eigen koning over de bijzonderheden van de Republiek.

Wat valt je op aan de handel, het bestuur, de religie, de volksaard, de woningen en de welvaart in Amsterdam? Ben je het met de gang van zaken en levenswijze in de Republiek eens of heb als buitenlander je zo je bedenkingen? Geef je mening.

Maak jouw eigen website met JouwWeb